• slide1

Tijdslijn-NED

VOLG ONS OP FB linkedin

CONCEPTprint

HET PROCES

De universaliteit van het proces (door Dan Holsbeek)
De tijd is onweerlegbaar verbonden met de existentiële zoektocht van de mens. Algemeen is er de overtuiging van een cohesie tussen tijd en verandering in de gedaante van gebeurtenissen, processen etc. Een belangrijk deel van de door de mens veroorzaakte veranderingen is gericht op het cultiveren van zijn 'umwelt'.
Hier speelt de creërende mens een determinerende rol. Het creatieproces en het creatieve proces ... het lijken verschillende manieren om hetzelfde te vertellen, maar toch zijn ze onderscheiden. We maken een aantal reflecties op het niveau van de artiest, van het kunstwerk en van de toeschouwer.
Het creatieproces legt veeleer de nadruk op het (maak)proces, terwijl het creatieve proces eerder alludeert aan de kunstzinnige vonk die overslaat en verbeeld wordt, het zogenaamde moeilijk te bevatten 'aha'-moment. Het creatieproces wordt daarentegen ervaren als een concreter gebeuren.
Dat de kunstenaar de motor en het vervoermiddel is van het creatieproces lijkt voor velen een evidentie, maar uiteindelijk is dat welbeschouwd niet zo'n vanzelfsprekendheid. Datgene wat een proces in beweging kan zetten, is soms zeer verscheiden en laat zich niet altijd tot in de puntjes regisseren en ook kan het proces zelf onderwerp worden van het werk.
Tot slot is er ten aanzien van de toeschouwer niet alleen zijn eventuele betrokkenheid, maar is er ook de leesbaarheid van het creatieproces, die sterk kan uiteenlopen en bijdragen tot een andere waardering van het werk.
Het tegenover elkaar stellen van het creatieve proces en het creatieproces roept reminiscenties op aan universele dubbelbegrippen, zoals geest en lichaam, transcendentaal en aards etc.
lees volledige tekst


Jackson Pollock painting in his studio on Long Island,
New York, 1950. (credit: © Hans Namuth)
 
Concept-beeld2-thumb
Untitled, Elisabeth OERTEL, nominee IGP2012
Concept-beeld2-thumb

GHlogo

Dorp 14b - 3920 Lommel - België
T +32(0)11/54.13.35 - F +32(0)11/55.22.66
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
adrespijl

OBJECTIEVEN CONCEPT ALGEMENE VOORWAARDEN JURY PRIJZEN FACEBOOK
Doelstelling Het Proces Parameters Jury Members Het Proces - 2015 LINKEDIN
Ch. J. van der Seijs   Inschrijving   Het Object - 2012    
Glazenhuis   Transport        
    Tentoonstelling      
             

Graphic design THE SECOND OF MAY - Web development WEBATWORK